Impreuna reinventam leadershipul in Romania!

De Rodica Obancea

Poate ati citit sau vazut articole in presa, carti, emisiuni TV, filme despre “Ce fel de lideri are nevoie generatia Y” sau despre faptul ca suntem in plina “Criza de lideri in Romania” poate si despre “De ce atat de multi lideri sunt implicati in scandaluri”… Intr-un fel sau altul, cu totii ne intrebam daca nu cumva este ceva putred in mediul de afaceri si in mediul organizational, privat si public, si daca nu cumva se poate si altfel.

 

Din perspectiva mea, se poate si altfel – insa avem nevoie sa reinventam impreuna acest altfel, acest nou mod de a munci si a conduce in organizatiile din Romania!

Suntem in plina criza, atat la nivel economic cat si la nivel organizational. Sunt din ce in ce mai multe organizatii care esueaza si din ce in ce mai multi lideri care sunt depasiti de realitatea complexa si accelerata. In aceste circumstante, organizatiile au in fata o decizie importanta: cauta solutii astfel incat sa rezolve sau sa tina sub control fortele care ii afecteaza permanent si nu le lasa alta optiune decat esecul sau isi pun sperantele intr-un conducator care sa ii “treaca peste furtuna”. Frecvent vad cum la „carma organizatiilor” se succed conducatori dupa conducatori, cu mandate parca din ce in ce mai scurte si care nu reusesc sa livreze ce au promis. Inclin sa cred ca era “cavalerilor in armura stralucitoare, alias liderii – eroi, a trecut. Este o noua era in care avem nevoie sa ne uitam la leadership intr-un mod mai larg, mai incluziv, mai colaborativ.

Credem ca leadershipul timpurilor noastre este un fenomen colectiv, nu unul individual.

Suntem prizonierii unei vechi perpective despre conducatori, ce a fost validata in perioada industrializarii, insa nu ne mai serveste astazi, in era informatiei.

Cuvantul “lider” acum se refera in sens larg la o pozitie autoritara, un sinonim al managementului de top – poate auziti frecvent in conversatia organizationala, oameni care spun “schimbarea nu se poate produce decat daca este sustinuta de conducere” sau “compania nu merge pentru ca avem un lider slab/ineficient” sau “proiectul nu se poate realiza fara suportul liderului” ori multe alte variatiuni pe aceasta tema, care poarta un mesaj ascuns si profund totodata.

Aceste credinte indica spre anumiti oameni aflati la “varf” in organizatii sau institutii si se refera la ei ca fiind lideri. Mesajul ascuns este ca singurii care au puterea de a aduce schimbarea sunt cei care se afla in varful ierarhiei. Si cred ca acest mod de a vedea lucrurile este unul invechit. Responsabilitatea si puterea pentru schimbarea este a tuturor celor aflati in organizatie. La varf, la baza sau la alte nivele.

In esenta, perspectiva se bazeaza pe presupunerea neputintei oamenilor, pe lipsa lor de viziune si pe incapacitatea de a se transforma sau a stapani fortele schimbarii – deficiente ce pot fi remediate doar de adevaratii lideri.

Aceasta perspectiva arata ca persoanele care nu sunt in functii de conducere, care nu ocupa o pozitie de management nu au putere si, drept urmare, nu pot schimba nimic intr-o organizatie.

 

 • Cum intelegem rolul liderului modern?
 • Cum formam lideri capabili sa sustina schimbari profunde?
 • Cum formam echipe de lideri colaborativi?

 

Cred ca leadershipul are nevoie de o abordare colectiva – schimbarea concentrarii de la un individ puternic, atoatestiutor, la o echipa de lideri, care sa constituie un sistem de leadership.

Doar un sistem, o comunitate, o echipa poate avea receptivitatea necesara sa anticipeze fortele externe dar si realitatea interna, care in modelul vechi de leadership,ii prindea mereu pe nepregatite pe lideri.

Sistem de leadership sau echipa de lideri

Abordarea colectiva a leadershipului in organizatie presupune valorizarea egalitatii si a autoritatii si responsabilitatii colective. Fiecare dintre lideri poate iesi in anumite momente in fata insa membrii echipei colaboreaza, impart puterea, anticipeaza, gestioneaza crizele si participa cu competentele lor forte pentru reusita – ei de fapt modeleaza colaborarea pentru intreaga organizatie.

Biologul Humberto Maturana este de parere ca evolutia e un proces de „transformare prin conservare”. Potrivit lui Maturana, natura conserva cateva trasaturi de baza si, astfel, are libertatea de a schimba orice.

Avem nevoie sa conservam in mediul organizational comportamente ce tin de:

 • fermitate
 • structura,
 • disciplina,
 • optimizarea proceslor si automatizarea lor

Totodata, avem nevoie sa introducem si practicarea unor comportamente noi, centrate pe imputernicirea si responsabilizarea tuturor:

 • ascultarea
 • dialogul in adevaratul sau sens, de creare de solutii noi
 • confruntarea ideilor,modurilor actuale de operare
 • curiozitatea si experimentarea de idei si optiuni noi
 • gandirea sistemica si perspectiva intregului

 

A construi retele, echipe, sisteme de lideri interconectati inseamna un angajament fata de sustenabilitate dar si pentru dezvoltarea liderilor din interiorul organizatiei; inseamna valorizarea diferentelor dintre oameni; inseamna un dialog deschis despre punctele tari si slabe ale fiecarui lider precum si o dezvoltare latarala in locul unei dezvoltari ierarhice.

O echipa de lideri care gandesc sistemic si vad consecintele propriilor actiuni in perspectiva intregului va construi organizatii in care oamenii cauta sa se dezvolte, sa creasca, sa-si depaseasca limitele.

Lumea devine tot mai interconectata, iar mediul de afaceri din ce in ce mai complex si mai dinamic. Nu mai este fezabil sa existe o singura persoana care sa invete pentru intreaga organizatie, sa se stabileasca totul la nivel de top management, iar ceilalti sa urmeze orbeste ordinele.

 

Organizatiile moderne au nevoie echipe de lideri care modeleaza colaborarea si parteneriatul.