Leadership IMPERFECT

De Rodica Obancea

Cel mai valoros lucru pe care îl poți face este să greșești – pentru că din a fi perfect nu vei putea învăța nimic.

Adam Osborne

 

Am cunoscut-o pe Maria prin intermediul managerului de resurse umane din firma pe care o conduce. Obiectivul pentru care Maria cauta un coach era legat de faptul ca nu era multumita de performanta ei ca si lider al organizatiei respective. Maria nu era la standardele pe care ea le setase pentru pozitia ei: sa aiba raspunsul la toate intrebarile angajatilor, sa aiba cele mai bune si mai eficiente solutii in situatiile de criza, sa poata sa se descurce bine in prezentarile facute in presa, sau la conferinte, sa nu faca greseli care pot avea impact negativ in business… Maria dorea sa fie perfecta!

De multe ori, când vorbim despre lideri, ne referim la ei ca la niște modele de urmat. În literatura de afaceri, ei sunt descriși ca persoane carismatice, vizionare, ce conduc organizatii, echipe, ajutându-le să atingă obiective ambițioase, coordonându-le cu indemanare actiunile in directia dorita . Trebuie să știe oricând să dea un răspuns destept, să înțeleagă miezul problemei atunci când aceasta se ivește, sa aiba tot timul prezenta de spirit (prezenta executiva) si sa nu scape nimic din vedere.  Pe scurt, modelele de conducatori, pe care le intalnim in carti, pe care angajatii isi doresc sa le aiba sau actionarii isi doresc sa le angajeze,  sunt modele de super-oameni.  La fel cum isi dorea si Maria sa fie: sa poata sa inspire pe oricine, sa nu faca greseli ca lider, sa nu ii scape nimic…Este real? Este sustenabil? Este valoros pentru echipa?

După raționamentul “supra-omului”, să privim puțin profilul următorului exemplu și să previzionăm dacă are potentialul de a fi un lider bun: “tânăr ce a intrat în armată cu dorința de a deveni căpitan, poziție ce i-a fost refuzată, acesta rămânând la stadiul de soldat. Mai târziu, nu a putut să se descurce în nici o afacere pentru că nu era suficient de organizat . Totodată,  a  avut numeroase eșecuri  după ce a încercat să se implice în politică. “   

L-ati selecta ca lider in organizatia voastra pe tanarul din descrierea aceasta?

Tanarul acesta era Abraham Lincon, unul dintre cei mai mari lideri in istoria americană.

Una dintre modalitatile de a-ti limita cresterea ca si lider, este credinta si de multe ori, presiunea din organizatii, de a fi perfect in rolul de conducere: de a avea cele mai bune solutii, de a putea motiva si inspira pe oricine vine la in calea ta, de a gandi strategic si a nu scapa, in acelasi timp, din vedere detaliile, de a lua cele mai bune decizii…. Nevoia de perfectiune, creaza pe de o parte tensiune din partea liderului și imaturitate din partea echipei, care se așteaptă ca liderul să stie mereu toate soluțiile, si astfel ii deleaga responsabilitatea de a invata si gandi in situatiile cu care se confrunta. Liderul perfect este cel care limiteaza potentialul colectiv de invatare si dezvoltare al echipei sau organizatiei sale.  Un bun lider nu este acela care nu greșește niciodată sau care nu se lasa ajutat, ci dimpotrivă, este acel om “imperfect”, care conștientizează că nu le știe pe toate, ca invatarea este continua și are increderea ca  echipa vor invata impreuna sa creeze rezultatele dorite. Numai atunci când liderii conștientizează că sunt “imperfecți” vor reuși să evolueze cu adevărat si acest comportament il vor modela (demonstra) si in interiorul organizatiei.