Menţinerea integrităţii - cheia către un leadership eficient

Admit, de când practic coaching în România, că leadership-ul este la fel de semnificativ ca aerul. Dar observ că, în cultura organizaţională a multor companii, acest concept a devenit foarte important (60-80%), iar asta este mai mult decât să respiri.

Adaptabilitatea la acest proces ne determină să găsim un element fundamental care să ne ghideze în atingerea acelui procent. Deci care este caracteristica esenţială a unui tip de conducere eficient?

În colaborările de coaching individual pornesc mereu în a ghida către menţinerea integrităţii. Credibilitatea personală susţine cel mai eficient tip de leadership.

Ca şi lider trebuie să reprezinţi cel mai bun exemplu pentru cei din jur, iar asta nu se poate realiza decât cu un comportament autentic, aflat în concordanţă cu principiile pe care le ai în fiecare zi.

Oamenii se ghidează în funcţie de atitudinea pe care o ai. După cum afirmă şi Howard Morgan în cartea sa, The Art and Practice of Leadership Coaching: “Credibilitatea este fundaţia leadership-ului. Dacă nu credem în mesager, nu vom crede mesajul. "

Pare confuz şi dificil mai ales când imaginea de lider este una care se asumă ca o reţetă: o atitudine dură, un personaj care stă tot timpul încordat şi îşi impune respectul prin teama pe care reuşeşte să o nască la cei din jur. Aici apare din nou o întrebare: Cum reușim să obținem un comportament autentic, aflat în concordanţă cu principiile zilnice şi, în acelaşi timp, să ne menţinem credibilitatea?”

Este simplu: Fă ceea ce spui că vei face. Asumă-ţi acţiunile şi, în cazul unor dificultăţi, admite dacă ai fost responsabil pentru acestea. Nu te ascunde după echipă şi nici nu căuta să îţi manifeşti un caracter egocentrist. În acest punct de echilibru se naşte leadership-ul autentic. Oamenii din jur vor simţi că eşti natural şi comportamentul şi acţiunile lor se vor schimba în funcţie de asta.

Leadership-ul porneşte de la lider şi dacă nu învăţăm cum să facem asta, realizând un echilibru între ceea ce suntem în interior şi capacitatea profesională, nu vom putea să avem succes. De aceea, pe data de 25 Mai, în cadrul Romanian Executive Summit, voi vorbi, alături de colegii mei, despre dezvoltarea leadership-ului în spaţiul de business românesc.

 

Vă aştept cu drag la Workshop-urile noastre!